Àlex Agustí-Polis

Em dic: «Àlex» perquè el meu avi matern no sabia pronunciar el nom d’«Aleix», que era el nom que em volia posar inicialment la mare; «Agustí», com un dels sants pares de l’Església que no sabia què era el temps, quan li ho preguntaven; i «Polis», com la ciutat-estat on vivia aquell filòsof del qual diem que només sabia que no sabia res.

Currículum de vida

Vaig néixer l’any mil nou-cents noranta-u a la tres vegades immortal ciutat de Girona, lloc on resideixo avui dia. Duc barba malgirbada, no pas d’aquelles hipsters, sinó de les de rodamon. I és que he viscut a Tòquio, Barcelona, els Alps suïssos, Colònia, les illes Shetland, Beijing i Manresa.

M’apassiona aprendre llengües! El català i el castellà són les meves llengües maternes. Considero que puc mantenir una conversa fluida en anglès, alemany, italià i occità, llengües que he estudiat durant molts anys. Tinc nocions molt bàsiques de japonès i quasi nul·les de xinès mandarí.

Des del 2018, treballo de professor a la secundària obligatòria, als cicles de formació professional i al batxillerat. He passat per centres del Barcelonès, el Bages, el Gironès i el Baix Empordà. Actualment, desenvolupo la meva tasca docent a l’institut Montsacopa d’Olot.

Formació acadèmica

Soc filòsof polític de formació —si ser polític està mal vist, imagineu-vos també ser filòsof. Graduat en Filosofia per la Universitat de Girona (UdG), màster en Political philosophy per la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i premi extraordinari del màster de formació del professorat de secundària, especialitat en Filosofia, per la Universitat de Barcelona (UB).

Durant la meva formació universitària, vaig fer una estada internacional d’un curs acadèmic al Martin-Buber-Institut für Judaistik de la Universität zu Köln, amb el suport de la beca del programa universitari Erasmus. L’estiu del meu últim any a la UdG, vaig realitzar pràctiques a Beijing, en una editorial xinesa, becat per un programa pilot.

Vaig ser investigador al Departament de Filosofia de la UdG, gràcies a la beca de col·laboració del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport. Per acabar, una beca de la UB em va permetre investigar sobre l’avaluació formativa al Departament de Didàctica de la Filosofia.

Iniciatives filosòfiques

L’any 2020, en plena pandèmia, vaig crear el canal de YouTube «Filosofia d’estar per casa», dedicat a la defensa i divulgació del pensament filosòfic. Des del 2022, soc el vicepresident de l’associació «Filosofia, ara». dedicada a l’organització d’esdeveniments de filosofia per a joves i públic en general, i membre del consell editorial de la seva revista de divulgació Filosofia, ara!

A més, també condueixo el Club de lectura de filosofia de la Biblioteca pública Carles Rahola, l’únic que hi ha en terres gironines. I soc coorganitzador i moderador de les trobades del Cafè filosòfic de Girona, a la Taverna d’El Foment.

Finalment, soc l’artífex del grup de treball «Filosofia, gamificació i aprenentatge basat en jocs», creat el 2021 i amb participació de professorat de totes les províncies catalanes. I he col·laborat activament amb el grup de treball del Professorat de Filosofia de la Catalunya central, un dels més antics i dinàmics de Catalunya.

Reconeixements professionals

En l’àmbit educatiu

Del 2021 al 2023, vaig publicar materials al repositori de recursos i activitats de l’ARC. També el 2022, vaig formar part de la Comunitat de creació d’Experiències d’Aprenentatge amb Sentit (EAS) del CESIRE, el Centre de Recursos Pedagògics Específics de Suport a la Innovació i la Recerca Educativa, del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

En la didàctica de la Filosofia

L’any 2021, vaig obtenir el «40è Premi de Filosofia Arnau de Vilanova» en la categoria d’experiències didàctiques de professorat de Filosofia, guardó organitzat pel prestigiós Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya (CdL).

Uns mesos més tard, el 2022, em van convidar a formar part del jurat d’aquest certamen que avalua treballs de recerca de l’alumnat de batxillerat, treballs de final de grau d’estudiants universitaris i també experiències didàctiques de professorat de filosofia d’institut.

Més activitats filosòfiques

M’apassiona fer xerrades i col·loquis amb joves sobre temes de filosofia pràctica (filosofia política i ètica), així com compartir les meves opinions sobre filosofia, filosofia de l’educació i didàctica tant amb altres especialistes com amb el públic, en general.

A continuació, us deixo una llista de les xerrades, conferències, comunicacions i taules rodones on he intervingut:

Xerrades

03/02/2022 «El Big Data i l’ètica en el món actual» en l’optativa de 4t d’ESO de Tecnologia de la informació comunicació de l’Institut Salvador Sunyer i Aimerich de Salt, a Salt.

14/12/2023 «1984, és inútil combatre el totalitarisme?» en el Cine-Filo de la pel·lícula 1984, amb alumnat de batxillerat de l’Institut de Sant Feliu de Guíxols i del Sant Elm, a Sant Feliu de Guíxols.

11/03/2024 «Eichmann: estúpid o malvat?» en el Cinefòrum filosòfic de la pel·lícula Hannah Arendt, amb alumnat de batxillerat de l’Institut de Sarrià de Ter, a Sarrià de Ter.

03/12/2024 «Títol pendent» en el Cine-Filo de la pel·lícula El nom de la rosa, amb alumnat de batxillerat de l’Institut de Sant Feliu de Guíxols i del Sant Elm, a Sant Feliu de Guíxols.

Conferències i comunicacions

02/02/2023 «Facta, non verba: pràctiques de filòsof/a» en el curs en línia Eines per al desplegament curricular organitzat pel CdL.

17/06/2023 «“Filosofia, ara”, molt més que una associació gironina de filosofia» en el 6è Congrés Català de Filosofia, a Manresa.

17/06/2023 «Dos anys del grup de treball de professorat “Filosofia, gamificació i ABJ”» en el 6è Congrés Català de Filosofia, a Manresa.

03/10/2024 «Què ens ensenya la pedagogia d’Immanuel Kant?» en la 2a edició de La setmana crítica, a Olot.

Taules rodones

26/10/2023 «El pensament crític en els adolescents» en la 1a edició de La setmana crítica, a Olot, organitzada pels instituts d’Olot: La Garrotxa, Bosc de la Coma i Montsacopa, i també l’associació «Filosofia, ara».

Premsa i mitjans de comunicació

Quan em sobra temps (que no és gaire sovint!), escric tota mena d’articles sobre qüestions filosòfiques, ètica aplicada, filosofia política i literatura. També sobre educació i filosofia de l’educació, així com de Filosofia per a nens i nenes.

He publicat a Núvol, digital de lectura, el Diari d’Educació, la Revista del Col·legi i la Directa, entre d’altres. En el següent enllaç trobareu el llistat de totes les meves publicacions i aparicions en mitjans de comunicació.

Voleu contactar amb mi?

Si voleu contactar amb mi per contractar-me, tractar assumptes educatius o per qüestions filosòfiques, escriviu-me un correu a: alex@escoladefilosofia.cat

També em podeu trobar a: