Pròxim Cafè filosòfic 👈
👉 Cafès filosòfics realitzats

Si vols saber en què consisteix un Cafè filosòfic com el nostre, continua llegint.


Què és un «Cafè filosòfic»?

Un Cafè filosòfic («Cafe-filo», en francès, i molt sovint abreujat també com a «Filocafè» o directament «Cafè») es tracta d’una trobada —preferiblement en una cafeteria— en què un grup de persones, que a vegades no es coneixen, discuteixen qüestions filosòfiques rellevants.

El filòsof francès Marc Sautet (Beaumont-le-Roger, 1947 – París, 1998) va explicar en una entrevista radiofònica que cada diumenge es reunia amb uns col·legues per filosofar al Cafè des Phares, una cafeteria del parisenc barri de la Bastilla.

Mai s’hauria imaginat, Sautet, que el següent diumenge, el 13 de desembre de 1992, aquella anècdota atrauria gairebé una quarantena de persones amb pensaments diversos, units per les ganes de confrontar tota mena d’idees. Ni molt menys s’hauria pensat que engegaria un potent moviment de reflexió a França, que també arribaria a Girona.


El Cafè filosòfic de Girona

En els darrers anys, hem notat una emergència i gran interès pels Cafès filosòfics a Catalunya. Perquè els Cafès filosòfics són iniciatives joioses que trenquen amb la tediosa i falsa idea que només es pot fer filosofia en ambients acadèmics. Els Filocafès són les arenes de debat on la filosofia es democratitza, la porta d’entrada al pensament crític de les persones que s’atreveixen a dir el que pensen.

Tot i que hi ha qui pugui expressar dubtes sobre la validesa filosòfica d’un debat de cafeteria, és indubtable que el pensament no és un luxe reservat a una minoria, sinó un dret universal de tothom, que floreix en el bullici del carrer i amb les aromes del Cafè. En definitiva, oferim una activitat per a tothom que vulgui reflexionar de la millor de les maneres: en bona companyia i en millor diàleg, tot això al bell mig de la preciosa ciutat de Girona.

Qui hi pot assistir?

Qualsevol persona que tingui almenys setze anys i passió per la reflexió pot inscriure-s’hi, no calen coneixements previs ni acadèmics ni filosòfics. No hi ha edat màxima per participar, com tampoc adhesió a cap ideologia política concreta ni encara menys promulguem cap creença religiosa específica.

Quan i on ens trobem?

Normalment, les trobades dels Cafès són mensuals i ens trobarem en dimecres:
📍 A la Taverna d’El Foment
(carrer dels Mercaders, 13, 17004 Girona)
🕡 A les 18:30 h

Et recomanem que consultis assíduament quan serà la pròxima trobada i que t’uneix al grup de WhatsApp per estar al cas de les novetats i assegurar-te una plaça a les trobades.

Com funciona?

Abans de venir a un Cafè, et recomanem que t’afegeixis grup de WhatsApp (pots fer clic a l’enllaç previ des del telèfon intel·ligent, si no te’n surts fes-nos un correu a cafe@escoladefilosofia.cat amb el teu número de telèfon i t’hi afegirem). Si ja formes part del grup, consulta si queden places lliures a l’esdeveniment del grup esmentat.

A principis de setembre, anunciarem el calendari de trobades del curs 2024-2025, en aquest web (i també al grup de WhatsApp). Pots venir a totes les trobades que desitgis. Això sí, et recomanem que si vens, marquis que assistiràs a l’esdeveniment en el nostre grup de WhatsApp. Si finalment no poguessis venir, marca l’opció que no assistiràs al mateix esdeveniment, així deixes lloc lliure perquè algú més l’aprofiti.

Si no marques la teva assistència a l’esdeveniment en qüestió, pots assistir-hi igualment. Però en cas d’overbooking, no podem garantir-te la plaça. Tindran prioritat les persones que hagin confirmat assistència a l’esdeveniment de Whatsapp d’aquell dia.

Si tens dubtes sobre com marcar la teva assistència o com desmarcar-la, continua llegint.

Abans de la trobada

Com puc saber si hi ha places lliures?

Obre l’aplicació de WhatsApp > clica la icona Comunitats > clica Cafè filosòfic de Girona> clica la icona del grup (és blanca amb lletres negres i la trobaràs a la diagonal superior esquerra) > clica Esdeveniments. Llavors et sortiran tots els esdeveniments: propers i anteriors (Imatge 1).

Imatge 1. Llistat dels esdeveniments passats i futurs.

Fes clic a l’esdeveniment al qual et vulguis apuntar, en l’exemple cliquem el CF4 que és el 17 de juliol (Imatge 1). Un cop obert l’esdeveniment podràs consultar quants participants han marcat que “Hi assistiran” (Imatge 2). El nombre òptim de participants, atès l’espai de què disposem, són 12 places. Si el sobrepassem el nombre, no podem garantir que les persones inscrites més tard puguin participar. Per això serà molt important que et fixis en el nombre de participants total d’assistents i vinguis en funció de si queden places lliures o no.

En l’exemple (Imatge 2), d’una trobada del Cafè el 17 de juliol, tenim 9 persones que “Hi assistiran“. Per tant, encara quedarien 3 llocs lliures. A més, 2 persones que s’havien apuntat, han marcat que “No hi poden assistir“. En aquest cas, si volguessis venir, et caldrà marcar que hi assisteixes i encara quedarien 2 places més per omplir.

Imatge 2. Exemple d’un esdeveniment el 17 de juliol.

I si al final no puc venir?

Si finalment no poguessis assistir, et caldrà marca que no vens a l’esdeveniment, com més aviat millor. D’aquesta manera algú altre podrà aprofitar la teva plaça, perquè veurà que deixes una plaça lliure, atès que apareixes a “No hi poden assistir“.

Durant la trobada

No et cal pagar entrada, però sí que caldrà que facis una consumició a l’establiment!*

El moderador del Cafè filosòfic llançaran una qüestió que els participants haureu d’entomar. Es tracta, per tant, de reflexionar sobre una temàtica concreta i de fer-ho en grup. El funcionament d’un Filocafè consisteix en:

un intercanvi incessant d’arguments més o menys sòlids, sostinguts per exemples més o menys rellevants destinats a trobar posicions més o menys precipitades.

Un café pour socrates (1995), Marc sautet

No és estrictament necessari, tot i que t’encoratgem a consultar la bibliografia recomanada de cada sessió, sigui abans de la trobada o després.

Els organitzadors de les trobades

Àlex Agustí-Polis (Girona, 1991). Filòsof polític de formació; docent de llengües estrangeres i de la filosofia, de professió. Condueix el club de lectura de filosofia de la biblioteca Carles Rahola de Girona. I participa activament en múltiples iniciatives per apropar la filosofia i el pensament als joves i a la ciutadania en general, com el Cafè filosòfic de Girona que organitza amb en Narcís.

Narcís Nonó (Girona, 1996). Format en periodisme i apassionat pel món de la comunicació i la filosofia. Influenciat per l’Ateneu Barcelonès durant la seva etapa d’estudiant, decideix crear juntament amb l’Àlex el Cafè filosòfic de Girona, amb l’objectiu que d’oferir un espai de diàleg.


Organitza

Col·labora

Contacta amb nosaltres

📧 Més informació: cafe@escoladefilosofia.cat

📱Fes clic aquí (des del telèfon intel·ligent) per unir-te al grup de WhatsApp


*Durant la sessió no cal que prenguis cafè, si no t’agrada. De fet, el ‘Cafè’ de ‘Cafè filosòfic’ és una metonímia que fa referència a l’establiment que serveix cafè, així com altres begudes, i no pas al popular beuratge bru, normalment amb cafeïna.

Nullo discrimine