Juliana Morell (Barcelona, 1594 — Avinyó, Provença, 1653). Va ser una humanista barcelonina. Va néixer al carrer de la Cendra i va ser una dona superdotada. Va estudiar música, dret civil i canònic, matemàtiques, metafísica, astronomia i física. Amb 14 anys va ingressar al convent de les dominiques d’Avinyó, del qual va ser priora tres vegades. Juliana Morell i Teresa de Jesús són els únics noms de dona que apareixen al Paranimf de la Universitat de Barcelona.
Un dia normal en la vida de Juliana Morell consistia a llevar-se a les vuit i, després d’esmorzar, anar cap al monestir de Montsió per estudiar tot el dia fins a les cinc de la tarda. Llavors, tornava cap a casa, on encara estudiava una mica més, a les sis berenava i tornava a estudiar fins a les vuit, quan sopava i se n’anava a dormir.
Laia de Ahumada
Filla única de l’acabalat banquer barceloní Joan Antoni Morell. S’educà a Barcelona, i a dotze anys dominava el llatí, el grec i l’hebreu. Un revés de fortuna va obligar la família a expatriar-se, a Lió, on va completar els estudis de física, de metafísica i de dret civil i canònic.
El 1608 va mantenir una palestra pública sobre dialèctica i ètica. El mateix any, a Avinyó, va dissertar davant el vicelegat del papa Pau V i altres doctors i se li concedí el títol de doctor en ciències i lletres. Allí mateix va ingressar al convent dominicà de Santa Pràxedes, on va prendre l’hàbit el 1609 i va fer els vots el 1610. El 1613 va ser elegida priora, càrrec que va tenir dues vegades més.
És autora d’una versió comentada del llatí al francès de la vida de sant Vicent Ferrer (1617), d’una oració recitada davant Pau V (1609), d’uns exercicis espirituals sobre l’eternitat (1637), d’un reglament per al seu convent i d’altres obres menors. Va tenir molta fama al seu temps; Lope de Vega li dedicà, entre altres, una poesia en elogi seu.
Material audiovisual
Articles
Lope de Vega esmenta Juliana Morell
Hoy vive, en honra de España, Juliana, barcelonesa,
Que en París, públicamente,
Enseña todas las ciencias;
De catorce años, y menos,
Imprimió libros, que dejan
Los filósofos y sabios
Sin respuestas y sin lenguas.
—Lope de Vega, La prueba de los ingenios.
Valerosas mugeres tuuo Italia, Notables Grecia, Hypolitas, Zenobias, Artemisas, [Nicostratas, y Aspasias:
Bien merecen lugar dos Españolas
De nuestra edad, (entre otras) celebradas.
La vna en Cataluña; Otra en Castilla.
Iuliana de Morella, alli fue assombro
De tantas, pues leyó en publico Catreda,
De todas las siete artes Liberales:
Y aqui se las leyó, y algunas lenguas
A siete hijos varones, y a dos hijas, Cecilia de Morillas, cuyo tumulo
Impressa deja en marmol su memoria,
Y vn Elogio, en que dize, que era ARTIVM, ET LITERARVM VARIETATE DOCTA
—El certamen poètic celebrat amb motiu
de la beatificació de Teresa de Jesús el 1615.