Prudenci Bertrana (1867–1941) neix a Tordera en una família carlina i creix en un ambient marcat per la guerra i l’autoritat del pare. Després d’estudiar a Girona i abandonar els estudis d’enginyeria, es dedica a la pintura i a la docència. A finals del segle XIX inicia la seva trajectòria literària com un «acte de desesperació», i a poc a poc esdevé una figura destacada del modernisme català.
Actiu en la vida cultural de Girona i, més tard, a Barcelona, col·labora en revistes com Vida, Lletres o L’Esquella de la Torratxa. Publica contes i novel·les, entre les quals destaca Josafat (1906), que provoca un fort escàndol. El seu pensament entra en conflicte amb el Noucentisme, i, tot i viure amb precarietat, es manté actiu com a autor i crític. Obté estabilitat com a professor de dibuix a l’Escola del Bosc.
Un episodi clau en la seva vida és la relació amb Diego Ruiz, psiquiatre i filòsof, amb qui coescriu el pamflet La locura de Álvarez de Castro, motiu pel qual Bertrana és encausat, mentre Ruiz fuig. Anys després, el novel·la venjativament a Jo! Memòries d’un metge filòsof (1925), on el retrata amb el pseudònim de Daniel Pérez, fet que torna a sacsejar l’opinió pública.
La seva obra més ambiciosa és la trilogia autobiogràfica Entre la terra i els núvols (1931–1948). Bertrana presideix els Jocs Florals de Girona (1935) i Barcelona (1936), i mor el 1941. La seva reivindicació com a escriptor arriba lentament, especialment a partir de les Obres completes (1965) i del premi de novel·la que porta el seu nom. El 2017 fou declarat l’«Any Bertrana».
L’obra de Prudenci Betrana
La recuperació de l’obra de Prudenci Bertrana ha estat possible gràcies a diverses iniciatives editorials, entre les quals destaca l’edició crítica de les Obres completes a cura de l’editorial Edicions de la Ela geminada, que ha impulsat una relectura rigorosa i actualitzada del conjunt de la seva producció. Aquesta publicació ha permès valorar la seva aportació literària amb una nova mirada i posar a l’abast del públic tant les obres més conegudes com textos fins ara poc accessibles o inèdits.
La lloca de la viuda i altres contes (1915)
- Breu relat filosòfic. Orientacions per a un estudi mèdico-filosòfic sobre la mandra…
Per saber-ne més:
Autors relacionats:
- Diego (Dídac) Ruiz
Temes relacionats:
- Literatura catalana